24 timmars VM 2019, Albi / Frankrike

Ganska bra avslut på året som inte gick så bra när det gäller träning och tävlingar. Sedan december 2018 hade jag haft en så tänkt liten skada av sesamben i vänstra fot som inte verkade så allvarligt, men till slut var jag ändå borta från löpningen i 3 månader. Sen blev det nästan hela året som dem 3 månaderna, upp och ner och tävlingar som jag sprang under året, blev inte så lyckade som jag planerat. 

Som jag inte var helt 100 när det gäller förberedelse inför VM, så hade jag inga stora förväntningar på mig och mitt slutliga resultat. Önskat mig ändå komma upp i 24 mil, som inte alls blev möjligt efter första 12 timmarna. 

 

 

 

 

 

 

Vid startlinjen mer än 400 löpare på VM och mer än 100 på öppen race. Min plan var att hålla farten nere så länge det går, särskild dem första timmarna när det blev som varmast, därför ställde jag mig näst sist och försökte inte bli dragen av andra löpares fart. 

Photo by: International Association of Ultrarunners

Planen var att hålla 10 km per timme och det gick ganska bra fram till 11;e timme. Här fick jag en bra dipp som varade i 3 timmar, men jag ville inte ge upp och tvingade mig själv att röra på mig. Här var det massa negativa tankar och det var svårt att övervinna dem. Det blev ganska varmt under dagen och jag längtade efter att natten ska komma så det svalnar lite.  

Efter 14 timmen kom jag tillbaks in i loppet, kunde jogga några varv åt gången utan att behöva gå och det var skönt känsla. Visste redan då att 20 mil borde jag samla lätt, men jag ville så gärna komma upp till 24 mil istället, men det fanns ingen chans för det denna gången. 

Jag mådde bra, energi intaget funkade kanon och det var bara att springa. Förväntade mig minst en kris situation till, men som tur var den kom aldrig. Hade inga stora bekymmer under natten och det kändes som att gryningen kom så snabbt. Här kunde jag kanske öka farten, men var lite osäker om jag skulle kunna hålla ut så till sista timmen.

2 timmar kvar tills loppet är avklarad, ett gäng löpare springer för fullt som att loppet precis har startat, och här ökar jag farten så mycket det går för min del. Under 6 minuters tempo efter redan sprungna 20 mil kändes ganska jobbigt, men det gick bra och jag höll på tills sista varvet. 

På sista varvet fick vi en träbit som vi skulle lägga på marken där vi befinner oss när 24;e timmen går ut. Jag var så hungrig att jag bestämde mig avsluta loppet precis vid vätske station. Det var en rolig stämning där och funktionärer skrattade till mig om min plan att avsluta loppet just hos de. Tur att man kan kommunicera med kroppsspråk, annars hade jag aldrig haft någon diskussion med de fransmännen. (Verkar som att folk gillar inte engelska i Frankrike)

Nytt PB på 24 timmar 221,115.  Uppfyllt B norm när det gäller 24 timmars kvalgränser. Små steg framåt och hoppas det blir längre sträcka på nästa 24 timmars lopp.

 

Energi under loppet: Tailwind en flaska 500 ml per timme. Alla timmar växlade mellan Unflavored och Mandarin Orange smaken,  men bara under natten från 12;e till 18;e timmen intog Raspberry Buzz (med koffein) vilket gjorde att jag kunde hålla mig vaken hela natten utan problem.

Stor tack går också till min support som gjorde ett kanonbra jobb och gjorde allt att jag inte ska ge upp. Stor tack till Svenska, Norska supportar och supportrar från länder från EX-JU som hejade och peppade mig under loppet. Stor tack allihopa som skickade hälsningar via telefon och sociala medier, det betyder mycket under såna långa lopp.

Photo by: Annika Nilrud / Största supporten i mina äventyr är min familj och finner inga ord att tacka för det.
Två Tailwind ambassadörer på en och samma plats, fast hon är lite mer känd i världen än mig 🙂

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *