FKT Bohusleden, 350km za vrijeme od 62:24:39

FKT (najbrže poznato vrijeme). Tokom Covid-19 otkazane su sve utrke, osim virtualnih natjecanja, tada je FKT također postao popularan, prvo u SAD-u, a zatim i širom svijeta.

Prilično sam dobro trenirao tokom zime 2021. godine, ali ograničenja su i dalje bila relevantna u Švedskoj i sve se trke odgađaju za jesen. Prvi cilj mog treninga bio je Järnbrukets Backyard Ultra, koji je trebao biti pokrenut 4. juna. U proljeće mogu reći da je bilo otprilike u mjesecu aprilu kada je Oscar Sjölander na društvenim mrežama objavio da će pokušati napraviti nepodržani FKT na Bohusledenu. (Oscar je takođe imao prethodni rekord za podržani FKT na Bohusledenu sa 70 sati i 22 minuta). Kad sam vidio njegovu objavu, počeo sam malo razmišljati o tome hoću li se moći nositi s takvim izazovom, nije prošlo mnogo dana prije nego što sam odlučio da se mogu testirati na ovoj sceni. Budući da je postalo toliko neizvjesno hoće li se Järnbruketovo dvorište riješiti, odlučio sam da ću preskočiti Järnbruket čak i ako se trka završi (prepustio sam svoje mjesto ženi, pa je ispalo još bolje i da je ona trčala, a onda sam ja izigravao podršku)

Želim iskoristiti ovu priliku da kažem VELIKO HVALA SVIMA koji su navijali, navijali, sudjelovali kao podrška ili vodili dio tokom mog pokušaja FKT-a na Bohusledenu. Sada dok ovo pišem, verificirao sam i svoj rezultat, tako da je sada zvaničan. Nadam se da nadahnjujem druge da prihvate izazov koji me je lično nadahnuo Oscar Sjölander. Sada će se više fokusirati na oporavak i lakši trening dok ne počnu ljetna takmičenja.

Uspio sam prije testirati nekoliko etapa na stazi Bohus i bio sam sretan kad sam vidio da je jako dobro označena i da ima puno dobrih informacija o cijeloj stazi i svakoj etapi zasebno na internetu i u aplikaciji na telefonu. Trening nisam puno mjenjao (trčanje, biciklizam, plivanje), već sam samo dodao nekoliko treninga snage sedmicno i brojao vrijeme sa svim treninzima koje sam odradio, plus sto odvajao vrijeme i za odmor. Postim sa kafom mjesec dana prije velikih trka i na taj nacin ocistim tijelo od kofeina.

Što se tiče količine, ovo je bio najteži trosedmicni trening blok prije Bohusledena, ali oporavak je prošao dobro, tako da sam mogao nastaviti trenirati bez problema. Tako da sam nakon toga počeo pripremati sve oko logistike i planiranje je prilazilo kraju.

Petak, prespavao sam dobro cijelu noć i osjećao se odmorno i radovao se ispijanju kave 😊 Alex i Dino (moji kolege s posla) pratili su me do početne pozicije ”Blåvättnerna” južno od Lindomea. Alex je ovaj put morao voziti, a Dino je trčao sa mnom prve 2 etape do Skatåsa, skoro 30 km. Ideja je bila da Dino drži sporiji tempo, tako da u početku ne trčim prebrzo. Na početak smo stigli 30-ak minuta ranije, vrijeme za kafu i vrijeme opuštanja prije nego što odem. GPS tragač sa Racetracker.no koji sam imao tokom eksperimenta imao je priliku javno prenositi fotografije i tada je važno imati sliku početka i ciljne linije, gdje smo morali malo poraditi kako bismo naučili kako slati fotografije.

Photo by Alex

Sat je otkucao 9:00, tada smo Dino i ja krenuli. Prvu etapu od 19 kilometara lako je trčati, pa je prošlo brzo i tačno kako je planirano. Veso (prijatelj za sve) dobio je nalog da vozi pomoćni automobil od 11:00 do 20:00, pa nas je Veso čekao u Stensjönu, gdje započinje druga etapa. Ovdje smo se morali napuniti energijom i nastaviti naprijed do sljedeće stanice. Druga etapa do Skatåsa bila je lagana i ovdje je Dino završio svoj dio kao trkac podrške. Kad smo se približili tački gdje je Veso parkirao automobil, sreli smo Erika Billerbyja (drugar sa trcanja) koji je istrcao u vrijeme pauze za ručak i htio je s nama trčati dio za koji je imao vremena, pa smo sva trojica došli do Skatåsa i gdje nas je Veso cekao. Ovdje se prikljucio Daniel Bränholm (klupski prijatelj iz Hälle IF-a)i pretrčat će sljedećih 50 km sa mnom, odnosno do Fontina u Kungälvu.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Kopia-av-20210611_152931-768x1024.jpgPhoto by Veso

Bilo je to 4 etape u kojima je Daniel Bränholm trčao kao podrska, tako da smo prilično dobro trcali i vrijeme je brzo prolazilo, a ja sam dobro sakupljao km. Negdje u šumi u blizini Angereda dolazi Glenn (@toothpickrunner na Instagramu, drugar kojeg sam upoznao prije nekoliko sedmica). Glenn je bio svjež i odmoran i razgovarao je s Danielom, tako da sam ja mogao opusteno trcati prateći dva sjajna trkača. Veso s automobilom za podršku dočekivao nas je na svakih 12.-15. Km, tako da nismo imali potrebe sa sobom nositi puno energije. Bilo je petak navečer, pa se Glenn okrenuo kući nakon nekoliko zajednickih km, a Daniel i ja smo bacali pogled na Kungälv. Sve je išlo tako dobro, pa smo se približili Kungälvu u planirano vrijeme, ovdje je počela lagano padati kiša i osjećalo se osvjezenje, bilo je ugodno sve dugo dok nije poceo pljusak, srećom bili smo blizu tačke s automobilom za podršku Fontin 75 km. Ovdje Veso i Daniel završavaju svoje zadatke i odlaze kući, ali sada dolazi Tina (kolegica s posla) koja će voziti automobil i njezin suprug Jörgen koji će trčati kao trkac podrske na sljedeću udaljenost od 23 km. Smiješno je bilo to što su Tina i Jörgen zapeli na mostu koji se otvarao na putu za Fontin, pa sam tada morao malo pričekati, što sam iskoristio za presvući se u suhu odjeću i obuću i leći na zemlju da se malo odmorim. Vremenski je sve išlo po planu, tako da sam bio opusten.

Photo by Veso

Tina i Veso promijenili su uloge, kao Daniel i Jörgen, tako da smo Jörgen i ja bili na putu za Bottenstugan, mjesto gdje cu imati prvu dužu pauzu. Jörgena sam sreo samo jednom prije par mjeseci, pa je bilo dosta tema za razgovor jedno o drugom. Na dionici dugoj 23 km pao je mrak i moja ceona lampa je zakazala(Lumonit) iako sam napunio i testirao lampu prije nego što sam krenuo desilo se da nije radila (vjerovatno moja greška jer poklopac nije bio dobro zavrnut i voda može doći blizu baterija). Srećom, Tina koja nas je trebala čekati u Bottenstuganu pojavila se u šumi, a da to nismo planirali, pa je trčala nekoliko km s nama, a onda sam iskoristio priliku da zamjenim za Petzl nao koji sam imao kao dodatnu bateriju , sada je bilo puno lakše trcatati s novom lampom. U 23:30 stižemo na Bottenstugan, Tina nas dočekuje nekoliko stotina metara prije i trči s nama do barijere gdje dečki već čekaju da preuzmu automobil za podršku (opet Dino i Alex, a sada je došao i Niclas Gällentoft koji ce trcati kao trkac podrske u sljedećih 12 sati).

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är received_318475653148177-768x1024.jpegPhoto by Tina

Ovdje sam se istuširao hladnom vodom, pojeo tanjur corbe koje je Tina skuhala (bilo je dobro Tina). Pokušao sam spavati, ali nikako nije išlo, pa sam mislio da je još uvijek dobro samo mirno ležati i odmoriti noge. U 01:30 bilo je vrijeme da ustanem i krenem, moram se pripremiti i s Niclasom kao podrskom sam krenuo dalje. Još je bilo mračno i bilo je malo teško pronaći markacije, a ova određena etapa 9 od Bottenstugana do Lysevattena bila je najteža što mogu reći, trebalo je malo više od 2 sata za udaljenost od 10 km. Također je bilo prilično tehnički i mokro na zemlji od prethodne kiše, pa je bilo važno biti oprezan.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20210612_044801-1-768x1024.jpg

Sad se razdanilo i Alex iz automobila podrske ulazi i pretrčava 10 km udaljenost sa mnom i Niclasom i stižemo u Vassbovik. Jutro je vrijeme oko 06:00, dolazi i Amer Nezirović (moj prijatelj), koji će biti s nama kao trkac podrske sljedećih 12 sati. Odavde imam čast imati sa sobom 3 trkaca podrske i to na srednje teškim udaljenostima, pa smo trčali relativno dobrim tempom. Bilo mi je tako lijepo imati sve tri sa sobom i da ne moram razmišljati o oznakama, tempu i energiji, od Dine sam dobio Tailwind (kolorado kolu s kofeinom) bilo je dobro sto sam postio uz kafu, tako da sam dobio dobar uticaj iz sportskog napitka.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG-17adde41f4e789234006b5ce21da0c77-V-1024x768.jpgPhoto by Branka

Sljedeća točka koju treba spomenuti bila je oko 13:00 i 150 km u nogama, kada je došla moja supruga Branka, i ovdje su došli i moji prijatelji (Radana i Anders koji će podržavati sve do Strömstada, i Kenneth koji će trcati samnom sljedećih 7 sati ). Alex, Dino & Niclas završavaju svoje misije ovdje i odlaze kući, ali sada imam društvo Kenneth-a i Amera. Ovdje sam morao oprati noge, promijeniti čarape, ponovo podmazati stopala, presvući se i pojesti malo prije nego što smo krenuli dalje.

Bilo je vruće i umor u mom tijelu čini svoje, pa sam se osjećao teškim, nije moguće apsorbirati energiju kako želim i trebam, pa prisiljavam sebe da pijem sportski napitak i nekoliko cokoladica. Kad sam planirao, čini mi se da sam se malo zeznuo i označio srednju udaljenost kao izazovnu i obrnuto, završili smo u šumi na tehničkim dijelovima i ima 17 km do sljedeće točke gdje automobil za podršku čeka. Budući da smo mislili da je to srednja udaljenost, nismo ponijeli dovoljno tekućine / energije i štapove, pa je to išlo polako. Tada smo morali nazvati Anders & Radanu i zamoliti ih da nas dočekaju s vodom i stapovima, presli smo 12 km prije nego što su nas Radana i Anders dočekali i sada je postalo malo lakše doći do Kaserna (naziv sledece etape).

Photo by Igor

Na kraju ove etape već sam pretrčao preko 200 km i osjećao sam se nevjerovatno dobro, kad smo se približili mjestu gdje je moja supruga čekala, vidio sam svoje prijatelje iz Hrvatske i Bosne (Pugi, Igor, Tomo i Daniel) bilo mi je drago vidjeti te momke, čak i ako nemaju nikakve veze s trčanjem, ali su ipak došli da me podrze. Odavde sam opet dobio 3 trkao kao podrsku, sada je Anders nastavio trčati s već spomenutim Kennethom i Amerom. Brzo smo istrcali do sljedeće etape zvane Harska, ovdje su ponovo došli svi s prethodne stanice, a također i Amerova supruga, Amir & Bariz koja će trcati samnom sljedećih 20 km, jer Kenneth, Anders & Amer ovdje završavaju svoj dio podrske. Ovdje sam se morao masirati ledom i malo ohladiti prije nego što sam krenuo dalje.

Photo by Branka

Photo by Branka

Tada već imam 210 km u nogama i 20 km do Lundena, tačke na kojoj sam planirao odmor. Što se tiče vremena, ideem baš onako kako sam planirao. Mogu reći da je to bila najbolja dionica na cijelom Bohusledenu s makadamskim putem pomiješanim s nešto asfalta i nekoliko tehničkih kilometara na početku etape, ali bilo mi je teško držati korak, čim je cesta isla malo uzbrdo tada sam morao hodati. Amir i Bariz bili su zauzeti držeći me budnom 😊 tamo sam osjećao većinu nedostataka sna, ali malo prskanja vode po glavi odrzavalo me je budnim i mogao bih opet nastaviti trčati.

Photo by Branka

Lunden i druga noć, stigli smo u 23:39 i prema planu bih bio ovdje u 23:30. Ohladio sam noge, jeo, tuširao se i obukao dugu odjeću jer je komaraca bilo na sve strane, dok sam se tuširao i ušao u šator uspio sam dobiti desetke ugriza koji su me svrbili i nekoliko dana nakon izazova. Ovdje sam odlučio da neću krenuti prije 03:00, probudio sam se u 02:30 i dok sam se spremio, vec sam kasnio 20 minuta.

Photo by Radana

Ovaj put kao trkac podrske uskace supruga Branka, koja me pratila 27 km i to vrijeme je prošlo prilično brzo, sjećam se, bio sam odmoran, tijelo mi je bilo dobro, osim nekoliko ojeda tu i tamo. Stigli smo do Flotemarksöna gdje su Radana i Anders čekali s dobrom kafom i palačinkama s nutelom, bez želje da jedem palačinke, pa umjesto toga bila je to chia, zob i kaša od borovnica.

Photo by Branka

Ovdje je na red došla Radana da uskoči kao trkac podrske i na početku smo tražili pravi stazu, ali na kraju sam uspio pronaći pravu stazu s telefonskom navigacijom i tada nismo imali problema s pronalaženjem pravog puta. Mogu reći da je prošlo puno lakše nego što sam očekivao, a Radana je držala dobar tempo pa smo u Porsås stigli nekoliko minuta ranije nego što je planirano. Ono što je posebno u ovoj etapi je to što nema markiranja, ali put do sljedeće faze morate pronaći sami, pa sam slijedio put sa svog GPS tragača.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG-acc21d3bacee3fde4f8e4de5ca8f1695-V-768x1024.jpgPhoto by Branka

Na Porsås dolazi Daniel Theander (trčeći prijatelj – Djed Mraz), Daniel će trčati sa mnom sve do cilja Strömstada. Ovdje sam samo nastavio bez stajanja pored okrepe, nisam ništa napunio, jer je sljedeća etapa bila dugačka samo 7 km i već sam imao sa sobom nešto tečnosti i energije. Ovdje se činilo da sam pogriješio u svom planiranju i da koordinate koje sam unio za sljedeću točku Nornäs nisu postojale, ali postale su iste koordinate kao na Porsasu gdje je Daniel počeo trčati sa mnom. Sad je bilo prilično vruće, ali bilo je glupo čekati automobil za podršku, pa smo se dogovorili da nastavimo razumnim tempom i da Branka i Radana trče u susret i dođu nam u šumu s vodom i energijom. Do sljedeće točke u kojoj je Anders čekao s automobilom za podršku, svi smo dotrčali zajedno sa Brankom i Radanom koje su nas dočekale u šumi, bio sam prilično umoran i samo sam želio doći do sljedeće pauze. Ovdje sam odlučio drijemati za četvrt sata i taj odmor se pokazao kao dobra ideja.

Photo by Daniel Theander

Sjećam se da je bila nedjelja oko 13:30, tako da je gotovo 53 sata u trci. Sto sam duže boravio na stanicama, postajalo je sve teže ponovno krenuti. Trebao sam uzeti led u marami, ali zaboravio sam da ga ponesem sa sobom, sunce je pržilo a Daniel je laganim koracima isao naprijed, ja sam jednostavno morao slijediti. Srećom, pored nas je su prošli sa autom podrske i dobio sam led, bilo je lijepo rashladiti se putem. Već sam se umorio od svih ukusa sportskih napitaka i Cliffbara, tako da nije bilo lako ubaciti energiju u mene tokom ovih vrućih sati. Danijel – nazvao sam Djed Mraza jer je sa sobom imao puno različitih slatkiša. Bombone su imale bolji ukus od bilo čega drugog i to me pokretalo nekoliko sati prije nego što sam opet počeo sa sportskim pićima.

Photo by Alex

Etapu po etapu i onda smo došli do pretposljednje etape gdje je cekao već spomenuti Alexa (koji je bio na startu i Bottenstugan), sada su Alex i Daniel trcali i razgovarali, a ja sam ih samo pratio. Bili smo na putu za Björnerödspiggen, najvišu tačku Bohusledena, ovdje smo se popeli do vidikovca, a kad smo sišli, legao sam da napravim zabavnu sliku pored stijena. Odavde smo trčali jacim tempom zbog činjenice da je bila dobra udaljenost sa nizbrdicom i vrijeme je brzo prolazilo dok nismo došli do tačke za posljednju etapu.

Photo by Jultomte

Ovdje je gorilo u bedrenim mišićima pa sam neko vrijeme masirao ledom i samo sam htio sto prije doći do cilja. Razgovarali smo o tome kako sam se dobro osjećao, popio sam kofein Umara i zadnju udaljenost pokušali bismo trčati što brže i možda završiti ispod 62 sata, ali pricati je jedno, a trčati je nešto sasvim drugo. Na papiru je izgledalo lako, ali u šumi je bilo pomalo tehnički dijelova i držati dobar tempo nakon toliko sati u pokretu bilo je potpuno nemoguće, tada je bilo jednostavno pokušati na što efikasniji nacin kretti se prema naprijed. Nekoliko km prije cilja asfaltnom cestom na jednom raskrscu, Emma (Alexova supruga i njen otac) nas čekaju i bodre, sad sam pomislio da smo sada blizu Strömstada, gdje smo trčali tempom od 5 minuta po km, ali samo kratko jer su ubrzo nakon toga markacije ponovo vodile u šumu.

Photo by BrankaPhoto by Branka

Konačno smo vidjeli rasvjetu iz Strömstada, sad smo tu na cilju, pomislio sam, ali zadnja 2 km činilo mi se kao 20 km. Iz šume kroz stambeno naselje, preko mosta pa uz vodu i u centar. Cilj u centru grada, Alex je još jednom provjerio gdje se nalazi ciljno područje tako da smo ušli ravno u stanicu Strömstad. Na cilju su čekali navijači, moja supruga Branka, Radana, Anders, Emma i njen otac, kao i Alex i Daniel koji su utrčali sa mnom u cilj. Činilo mi se kao da sam pobijedio u pravoj utrci i bio je to sjajan osjećaj, ali nisam bio svjestan što sam napravio i koliki je bio moj uspjeh, bilo je to dobro vrijeme od 62:24:39 i gotovo za 8 sati brže od proslog rekorda. Bio sam umoran, srecan i przadovoljan što je ovog vikenda sve funkcioniralo i nisam imao problema da se nosim s tim izazovom.

Želim iskoristiti ovu priliku da kažem VELIKO HVALA SVIMA koji su navijali, navijali, sudjelovali kao podrška ili vodili dio tokom mog pokušaja FKT-a na Bohusledenu. Sada dok ovo pišem, verificirao sam i svoj rezultat, tako da je sada zvaničan. Nadam se da nadahnjujem druge da prihvate izazov koji me je lično nadahnuo Oscar Sjölander. Sada ću se više fokusirati na oporavak i lakši trening dok ne počnu ljetna takmičenja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *